Tallinna Ühisgümnaasium on liitunud Rohelise kooli programmiga alates novembrist 2016.

Programmi eesmärgiks on aidata lastel ja noortel kujuneda jätkusuutlikult mõtlevateks keskkonnateadlikeks kodanikeks. Tänased noored otsustavad tulevikus, millises maailmas elame ja kuidas Maa rikkusi kasutatakse. Programm toob keskkonnasäästliku mõtteviisi kooli tegemistesse.

Meie kool on programmis osalemisega pälvinud ülemaailmselt tuntud ja tunnustatud ökomärgise, milleks on Roheline lipp.

Ülemaailmselt juhib programmi Foundation for Environmental Education (FEE) – Taanis asuv valitsusväline mittetulundusühing, mille eesmärgiks on keskkonnahariduse abil edendada kestlikku arengut. Eestis juhib Rohelise kooli programmi Eesti Looduskaitse Selts (ELKS), olles FEE täieõiguslik liige. Programmi tegevusi koordineerib Tartu loodusmaja.

Meie keskkonnapõhimõtted on:

1. Koolipere keskkonnateadlikkuse tõstmine.

2. Kokkuhoid ja kooli ökoloogilise jalajälje vähendamine.

3. Füüsilist, vaimset ja sotsiaalset tervist tugevdavate eluviiside juurutamine.


teisipäev, 26. juuli 2022

Õppekäik Helsinkisse - ka linnas on loodus

 6. juuni varahommikul sõitsid 45 Tallinna Ühisgümnaasiumi 8.a ja 8.b klassi soome keele õppijat lühikesele keelereisile Helsingisse. Juba kell 6.50 koguneti D-terminalis. Helsingis ootas meid buss, et tutvuda linnaga. Soome keele õpetaja Kai Yallop tutvustas linna ajalugu ja vaatamisväärsusi. Esmalt Jean Sibeliuse mälestuseks püstitatud monument, siis Templiväljaku kirik ja Olümpiastaadioni külastus. Seejärel suundusime Senati väljakule, kus õpilastel oli tund aega võimalik ise ringi jalutada ja soome keelt praktiseerida. Nii mõnigi õpilane käis küsimas, kuidas ühte või teist lauset soome keeles öelda. Pärast jäätise ostu arutati hindade ja poes käimise sõnavara üle. Kõik see, mida just hiljuti eksamil vastata tuli, sai nüüd praktilise väärtuse. Pealelõunal toimus retk Harakansaari loodusõppekeskusesse, kus jalutasime saarel, nägime hauduvaid ja tibusid kantseldavaid linde ning kuulsime palju põnevat looduse kohta. Suure õhinaga vaadati mikroskoobiga merevees toimuvat mikroorganismide toimetamist ning uudistati binokliga kauguses olevaid linde. Enne saarelt lahkumist oli ka väike lõkkel vorsti küpsetamise paus ning merepõhja fotode näituse külastus.

Selle päeva jooksul toimus mitmeid erinevaid ainetunde – soome keel, ajalugu, kultuurilugu, kehaline kasvatus, geograafia ja bioloogia. Selle väikese erinevusega, et ühegi tunni vahel polnud vahetundi ja üks aine läks sujuvalt teiseks üle. Üks osa haridusest on ka oskus avalikus kohas viisakalt käituda, restorani etikett ning oskus grupiga arvestada ja õigel ajal kohal olla. Ka sellega said meie noored kenasti hakkama ja väärivad kiidusõnu.

Õpilasi saatsid klassijuhatajad Tiina Arumeel ja Anu Ratasep. Suur tänu väga sisuka ja toreda reisi korraldamise eest meie kooli soome keele õpetajatele Kai Yallopile ja Kairi Männikule!






















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar