Tallinna Ühisgümnaasium on liitunud Rohelise kooli programmiga alates novembrist 2016.

Programmi eesmärgiks on aidata lastel ja noortel kujuneda jätkusuutlikult mõtlevateks keskkonnateadlikeks kodanikeks. Tänased noored otsustavad tulevikus, millises maailmas elame ja kuidas Maa rikkusi kasutatakse. Programm toob keskkonnasäästliku mõtteviisi kooli tegemistesse.

Meie kool on programmis osalemisega pälvinud ülemaailmselt tuntud ja tunnustatud ökomärgise, milleks on Roheline lipp.

Ülemaailmselt juhib programmi Foundation for Environmental Education (FEE) – Taanis asuv valitsusväline mittetulundusühing, mille eesmärgiks on keskkonnahariduse abil edendada kestlikku arengut. Eestis juhib Rohelise kooli programmi Eesti Looduskaitse Selts (ELKS), olles FEE täieõiguslik liige. Programmi tegevusi koordineerib Tartu loodusmaja.

Meie keskkonnapõhimõtted on:

1. Koolipere keskkonnateadlikkuse tõstmine.

2. Kokkuhoid ja kooli ökoloogilise jalajälje vähendamine.

3. Füüsilist, vaimset ja sotsiaalset tervist tugevdavate eluviiside juurutamine.


neljapäev, 5. detsember 2024

Intervjuu koolisöökla kokaga

TOIDU RAISKAMISEST MEIE KOOLIS

1.    Kui palju toidujäätmeid meie koolis ära visatakse? Kuidas koguseid mõõdetakse?

Kooli hoovis on 250-liitrine toidujäätmete kogumistünn, mida tühjendatakse igal nädalal. Sellest saab täis keskmiselt 170 liitrit, millest 70 liitrit on näiteks koored ja kõik, mis toidutegemisel üle jääb, ning 100 liitrit koguneb äravisatud toidust.

 2.    Millises vanuseastmes visatakse toitu kõige rohkem ära?

·       Kindlasti raiskavad toitu kõige rohkem algklassid. Nad tõstavad taldrikule liiga palju ja ei jaksa ära süüa.

·       Gümnaasium sööb kõige paremini, õpilased oskavad oma isu ja kogustega arvestada.

·       Põhikooliga on nii ja naa - 5. ja 6. klass viskab, aga suuremad mitte eriti.

·       Õpetajad ei viska enamasti oma toitu ära, ainult väga harva.

3.    Milline toit läheb kõige rohkem raisku?

Kõige rohkem visatakse ära suppe.

4.    Mida tehakse tarbimata jäänud toiduga?

Alles jäänud toitu ei saa enam järgmisel päeval pakkuda. Kõik, mis üle jääb visatakse minema. Ainult riivitud köögivilju, mis ei ole salatiks kokku segatud, võib järgmisel päeval toiduvalmistamisel kasutada.

5.    Kas olete rahul toidukogustega, mis meil raisku läheb?

Olen üsna rahul, sest oskan juba arvestada õigete kogustega.

6.    Vabariigi keskmine ära visatava toidu kogus päevas on 78 g.

 

Küsisid: Rohetiimi liikmed Marri ja Hele-Mari


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar